Paralajmërim i ri: 2018-a mund të shoh dy herë më shumë tërmete të mëdha

0

Studiuesit shpresojnë se planifikuesit e qytetit dhe politikanët në zonat e prirura nga tërmeti do të marrin parasysh paralajmërimin e tyre të fundit dhe do të punojnë shpejt për të përshtatur ndërtesat ose për të rinovuar planet e emergjencës.

Para se të varrosim veten nga frika e rritjes së numrit të tërmeteve në 2018, le të përpiqemi të kuptojmë se si dhe nëse mund të parashikohet tërmeti.

Sizmologët kanë tentuar të parashikojnë tërmete, por po dështojnë. Richard Luckett nga Sondazhi Gjeologjik Britanik thotë se edhe pse “kur ndodh një tërmet është në thelb një ngjarje e rastësishme”, shkencëtarët si ai vetë nuk kanë hequr dorë nga shpresa për të provuar këto fatkeqësi natyrore., transmeton lajmi.net.

Ajo që e bën të vështirë për sizmologët janë ndryshimet e vogla në lëvizjen e planetit që ndryshojnë çdo gjë që shpesh rezulton në bërjen e llogaritjeve të reja dhe testimin e teorive të reja. A e dini se rrotullimi i Tokës ngadalësohet për disa milisekonda në ditë? Ndonëse kjo nuk mund të bëjë dallim në rutinat e përditshme të shumicës së njerëzve, zemëron ata që duhet të ri-matin rotacionin e Tokës me saktësi të përsosur. Epo, mund të pyesësh se çfarë ka të bëjë rotacioni me tërmetet?

Fatkeqësisht për ne, rrotullimi i ngadalësuar i tokës mund të rezultojë në një goditje në tërmetet të mëdha në vitin 2018. Megjithatë, siç u përmend më parë, kjo nuk është një vëzhgim i garantuar, por është një parashikim i mundshëm siç përmendet nga Roger Bilham i Universitetit të Kolorados dhe Rebecca Bendick Universiteti i Montanës në studimin e tyre të botuar në Letrat Kërkimore Gjeofizike më parë këtë vit, percjell lajmi.net.

Bendick dhe Bilham erdhën në këtë përfundim pas studimit të çdo tërmeti që nga viti 1900 që regjistroi më shumë se 7.0 në shkallën e magnitudës. Ata u habitën kur zbuluan se çdo 32 vjet ka pasur një rritje në numrin e tërmeteve të mëdha që korrespondojnë me ngadalësimin e lehtë të dukshëm të rrotullimit të Tokës, të shënuar çdo 5 vjet.

Ata fajësojnë ndryshimet e tokës në shpejtësi për shkak të ndryshimeve sezonale, duke nënkuptuar kështu faktin se kjo mund të jetë një problem pule ose vezësh, sepse ata ende po studiojnë për të gjetur se çfarë ndikon te tjetra. Ata përpiqen të zgjidhin misterin duke u përpjekur për të studiuar thelbin e planetit. Planeti ka 4 shtresa të thella: një “bërthamë e brendshme” e hekurit dhe nikelit të ngurtë, një “bërthamë e jashtme” e hekurit dhe nikelit të lëngshëm, “një mantel të trashë të lëngshme dhe, në krye të të gjitha, më të njohur me të. Bilham dhe Bendick besojnë se edhe pse tërmetet ndodhin vetëm në kor, kjo është për shkak të ndryshimeve në shtresat e brendshme.

Ata përdorin këtë sjellje anormale për të parashikuar një rritje të numrit të tërmeteve të mëdha vitin e ardhshëm. Në vend të mesatares 15-20, ne kemi qenë duke përjetuar deri më tani, ata pretendojnë të dëshmojnë 25-30 në vitin 2018.

Për shkak të natyrës jashtëzakonisht të paparashikueshme të tërmeteve, Bilham dhe Bendick ende po punojnë në listën e ngushtë të disa vendeve që do të mbanin barrën, por nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë në këtë moment. Kjo është ndoshta arsyeja pse vendet si Haiti dhe Japonia janë kapur nga rojet dhe vajtojnë vdekjen e 100,000 dhe 18,000 njerëzve, respektivisht kur goditen tërmetet e mëdha. /Lajmi.net/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here