Cili është ndryshimi midis qumështit të gjirit dhe atij me formulë artificiale?

Nëse ushqyerja me gji nuk është e mundur për ndonjë arsye mjekësore, qumështi formulë është i mirëpritur.

Por nëse nuk ka probleme, le të kujtojmë se qumështi i gjirit është ushqimi më i plotë për fëmijën dhe se ushqyerja me gji është gjesti më natyral dhe më i butë që ekziston. Qumështi i gjirit përmban lëndë ushqyese specifike për foshnjat e llojit njerëzor, shkruan ilgiornale.com.

Si ndryshojnë saktësisht ato?

Në qumështin e nënës përmbajtja e proteinave është më e ulët kur krahasohet me atë të gjitarëve të tjerë, por është e përshtatshme për foshnjat. Në formulat për foshnjat sasia e proteinave është pak a shumë e njëjtë, ajo që ndryshon është cilësia.

Në qumështin e nënës, në fakt, treten rreth gjysma e proteinave, për rritjen e organeve, gjysma tjetër kryen funksione të ndryshme të dobishme për trupin, si mbrojtja imune (antitrupat) ose enzimatike (aktiviteti që synon lejimin e reaksioneve të rëndësishme kimike).

Përmbajtja e yndyrës në qumështin e gjirit është mjaft e lartë, veçanërisht acidet yndyrore me zinxhir të gjatë që nxisin zhvillimin e trurit, sistemit nervor dhe syve.

Në formulat artificiale ka yndyra të ndryshme, zakonisht me origjinë bimore, si vaj palme, canola, luledielli apo soje. Sa i përket sheqernave, laktoza përmbahet si në formulën e nënës ashtu edhe në atë të foshnjave.

Deri tani dallimet për sa i përket përmbajtjes së lëndëve ushqyese, por në realitet qumështi i gjirit përmban edhe substanca të tjera që kanë për detyrë ta bëjnë fëmijën të rritet në shëndet, si antitrupat që mbrojnë nga sëmundjet, oligosakaridet për shëndetin e zorrëve, enzimat që nxisin sistemin imunitar dhe tretjen.

Së fundi, mos harroni se ushqyerja me gji është shumë më e lirë se blerja e qumështit të qumështit për foshnjat, përveç faktit se ushqyerja e natës është shumë më e shkurtër, pasi mjafton të marrësh fëmijën, krahasuar me ngrohjen e qumështit, derdhjen e tij në shishe dhe ngrohjen e tij para se t’ia jepni fëmijës.