Këshilla të thjeshta për të qëndruar të lumtur dhe vigjilent gjatë gjithë ditës

Çelësi për të lundruar çdo ditë me energji të lirë – rritja e mitokondrive tuaja.

“Mitokondritë shërbejnë si termocentrale mikroskopike brenda qelizave për të mbajtur trupin tuaj të ndezur në të gjithë cilindrat. Por kur ato nuk funksionojnë siç duhet, prodhimi i tyre i energjisë zvogëlohet, duke ju lënë të lodhur dhe të mjegulluar”, thotë Fred Pescatore.

Ndërsa mitokondria zvogëlohet me kalimin e moshës, është e lehtë ta rikuperoni atë me këto katër këshilla të thjeshta që do t’ju ofrojnë energji gjatë gjithë ditës:

Provoni kungullin
Shijimi i dy grushteve me fara kungulli në ditë jep një 336 miligram dozë magnezi. Kjo është e mjaftueshme për të mbrojtur kundër mangësive që prekin deri në 80 për qind të grave. Pse kjo është thelbësore: Hulumtimi i Universitetit të Minesotës zbulon se një sasi e mjaftueshme magnezi rrit aftësinë e mitokondrive për të prodhuar ATP, forma bazë e trupit të energjisë, me 100 për qind. Zgjedhje të tjera të shijshme: bajamet dhe perimet me gjethe.

Zgjidhni vajin e ullirit
Pavarësisht nëse e hidhni mbi perime të pjekura ose në sallata, shijimi i këtij vaji të gjithanshëm çdo ditë mund të rrisë numrin dhe aktivitetin e mitokondrive me 65 për qind. Kështu thonë shkencëtarët kinezë, të cilët vërejnë se vaji është i mbushur me hidroksitirozol, një përbërës që aktivizon gjenet përgjegjëse për rritjen mitokondriale.

Lëvizni në shtëpi
Thjesht duke lëvizur trupin tuaj për 30 minuta katër herë në javë (duke kërcyer në dhomën tuaj të ndenjes ose duke bërë një stërvitje të ecjes brenda) forconi mitokondritë ekzistuese dhe rrit numrin e të rejave me 50 për qind në 12 javë. Kështu thonë ekspertët e Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Pitsburgut, të cilët zbuluan se stërvitja rrit prodhimin e proteinave që parandalojnë dëmtimin e centraleve qelizore.

Rritni marrjen e vitaminës B
Lënda ushqyese që forcon shpejt motorët e energjisë: nikotinamidi ribozid (NR), një formë e vitaminës B-3. “Trupi e përdor atë për të prodhuar NAD+, një përbërës që përshpejton aktivitetin e mitokondrive dhe nxit rritjen e të rejave”, thotë Dr. Pescatore.