U pa në qiejt e Europës, çfarë është avioni i “fundit të botës” dhe a duhet të shqetësohemi?

Ndërsa konflikti në Ukrainë po vazhdon, diskutimet në mbarë botën për perspektivën e një lufte bërthamore të shkaktuar nga Rusia janë ndoshta aq të larta sa s’kanë qenë ndonjëherë.

Dhe për të shtuar edhe më tepër spekulimet mbi një luftë të tillë, avioni i Presidentit të SHBA-të Boeing 747 E-4B është parë të fluturojë dje mbi qiellin e Europës.

Avioni Nightwatch, i cilësuar si “avioni i ditës së fundit të botës” po shoqëron Joe Bidenin në udhëtimin e tij në Europë, raporton abcnews.al.

Cili është aeroplani i “ ditës së fundit të botës”?

Për t’i dhënë emrin e tij teknik, avioni është në të vërtetë një Boeing E-4B Advanced Airborne Command Post (AACP), megjithëse nganjëherë quhet edhe “Pentagoni Fluturues”.

Është një avion ushtarak komandues dhe kontrollues strategjik i operuar nga Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara, i cili shërben si një post komandimi i lëvizshëm në rast emergjencash apo lufte.

Avioni i madh mund të strehojë një ekuipazh deri në 112 persona duke përfshirë personelin e fluturimit dhe misionit. Ky është ekuipazhi më i madh i çdo avioni në historinë e Forcave Ajrore të SHBA.

Ai gjithashtu – nëpërmjet furnizimit me karburant në ajër – teorikisht mund të qëndrojë duke fluturuar për një javë në raste urgjente, megjithëse fluturimi më i gjatë testues i përfunduar deri më tani ishte rreth 35 orë.

A është i mbrojtur nga shpërthimet bërthamore?

Ndonëse shpesh thuhet se e ka një mbrojtje të tillë, kjo nuk është e vërtetë, raporton abcnews.al.

Nëse avioni do të ishte brenda një zone ku ndodh një sulm bërthamor- ose të paktën aq afër një shpërthimi bërthamor për të pësuar efektet e valës së shpërthimit – ka të ngjarë të dëmtohej përtej përdorimit.

Megjithatë, aeroplani është i mbrojtur nga efektet e rrezatimit bërthamor dhe mund të përballojë temperaturat e larta të shkaktuara nga një shpërthim.

Një orë fluturimi i këtij avioni i kushton amerikanëve 160 000 dollar.

A duhet të shqetësohemi?

Siç u përmend, ardhja e tij në Europë nuk tregon për ndonjë përshkallëzim në konfliktin në Ukrainë, as nuk sugjeron se bota është më afër luftës bërthamore.

Është një standard sigurie i vendosur nga amerikanët që ai avion ta shoqërojë Presidentin sa herë ai bën vizita jashtë SHBA-ve.

Kjo ndodh që ai të futet në përdorim në rast të një kërcënimi bërthamor apo kur ka ndonjë defekt avionic “Air Force One”. /abcnews.al